Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Το χτύπημα στο χώρο της υγείας το αντιλαμβανόμαστε όλοι και τα αριθμητικά στοιχεία αποκαλύπτουν τις τρομακτικές διαστάσεις του:
  • το 50% των ασθενών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα τους
  • η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30% συγκριτικά με την προ μνημονίου περίοδο
  • 3.068.000 ανασφάλιστοι δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες περίθαλψης
  • Μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία κατά 2,2 δις.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η φτώχεια και η ανεργία γονατίζουν το σύνολο σχεδόν του λαού.
Η κυβέρνηση, υπό τις επιταγές Ε.Ε και Δ.Ν.Τ, δε διστάζει να κλείσει νοσοκομεία, πολυιατρεία του ΕΟΠΠΥ, υποκαταστήματα του ΙΚΑ και κέντρα υγείας. Ήδη έχουν κλείσει 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δρομολογείται το κλείσιμο πολλών ακόμα στην επαρχία. Παράλληλα, χτυπιέται και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από τις 545 μονάδες υγείας που υπάρχουν σήμερα, 220 αναμένεται να κλείσουν. Ταυτόχρονα τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση 10.000 περίπου εργαζόμενοι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, ιατροί του ΕΟΠΠΥ, τη στιγμή που οι ελλείψεις μόνο σε ιατρικό προσωπικό ήδη ξεπερνούσαν τις 16.000.
Αυτές οι εξελίξεις δρομολογούνται εδώ και χρόνια με τη συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας. Στρατηγικός τους στόχος είναι να μετατρέψουν την περίθαλψη από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Δεν είναι τυχαίο που ο ΕΟΠΠΥ αλλάζει και από «πάροχος υπηρεσιών υγείας» γίνεται «αγοραστής». Αυτό σημαίνει πως δεν έχει, πλέον, την υποχρέωση να παρέχει σε όλους περίθαλψη, αλλά μόνο στους έχοντες την οικονομική δυνατότητα. Έχουν το θράσος να μιλούν για υπηρεσίες «οικονομικά προσιτές σε όλους» προσπαθώντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως η δωρεάν περίθαλψη είναι κεκτημένο δικαίωμά μας.
Σ’ αυτήν τη λογική της πληρωμής εντάσσεται η επιβολή εδώ και χρόνια του 5ευρω εισιτηρίου στα τακτικά ραντεβού, η εισαγωγή του 25ευρω για κάθε νοσηλεία από 1-1-2014 μαζί με το 1 ευρώ που θα πρέπει να πληρώνει ο ασφαλισμένος για κάθε συνταγή. Όπως επίσης και οι συνεχόμενες αυξήσεις της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στις εξετάσεις, ενώ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα φάρμακα που βγαίνουν από τη λίστα συνταγογραφούμενων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Στην ολομέτωπη επίθεση που άνοιξαν στο χώρο της υγείας, μοναδική ελπιδοφόρα απάντηση μπορεί να είναι ο αγώνας μας. Είναι απαίτηση του καιρού, η οικοδόμηση ενός ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ των εργαζόμενων στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων, στους χώρους δουλειάς και γειτονιάς.

Να διεκδικήσουμε:
  • ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ (γιατρός, νοσηλευτής, διοικητικός) να μην απολυθεί
  • ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
  • Η ΥΓΕΙΑ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου