Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κείμενο συμπαράστασης στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ

Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ είναι μη γίνω “ποιητής”.
Μην κλειστώ στο δωμάτιο ν' αγναντεύω τη θάλασσα κι απολησμονήσω.

Σε μια εποχή γεμάτη “ποιητές”, γεμάτη φίμωση και επιδεικτική σιωπή των καλλιτεχνών, μπροστά στην κόλαση που διαμόρφωσαν για τους εργαζόμενους οι “σωτήρες” της κυβέρνησης και της ΤΡΟΪΚΑ, οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ύψωσαν το ανάστημά τους και μίλησαν.

Τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν δεινοπαθήσει με την απαξίωση του Οργανισμού, την περικοπή της επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 40%, τις καθυστερήσεις δεδουλευμένων, μισθών και εξαιρεσίμων, την πολιτική που αφήνει άλυτα τα χρόνια προβλήματα του ΚΘΒΕ.


Δεν είναι απλήρωτοι ενάμιση μήνα. Είναι απλήρωτοι κάθε ενάμιση μήνα. Κι είναι, πάντα, αβέβαιος ο μισθός του επόμενου. Είναι πάντα υπό αίρεση η βιωσιμότητα του θεάτρου. Και ξέρουν καλά ότι δεν είναι αμέλεια της κυβέρνησης η κατάσταση που  έχει περιέλθει το θέατρο. Είδαν την ΕΡΤ να κλείνει σε μια νύχτα, τα νοσοκομεία να κλείνουν, τους συναδέλφους τους στο ελεύθερο θέατρο να δουλεύουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση και, πολλές φορές, χωρίς μεροκάματο. Στο ΚΘΒΕ, μάλιστα, ήταν που λίγο καιρό πριν είχε ανακοινωθεί πρόσκληση για εθελοντική εργασία. Γιατί να μην είναι ο επόμενος οργανισμός που θα  κλείσει και θα γίνει βορά σε μεγάλους θιασάρχες και άλλους “δώρα φέροντας”;

Στη δύναμη του δίκιου τους, στις γενικές τους συνελεύσεις,  στο συνάδελφό τους βρήκαν  το κουράγιο να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους με στάσεις εργασίας. Αποφάσισαν να διαβούν το δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Τόσο την επιβίωσή τους ζητώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και αξιοπρεπείς όρους εργασίας όσο και το αύριο του θεάτρου και του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Μαζικά, αποφασισμένα, με το Σ.Ε.Η. μαζί τους, άνοιξαν τη συζήτηση στην πόλη. Ενημερώνουν το κοινό, μοιράζουν το δελτίο τύπου τους στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τις δράσεις τους, ώστε ν' ακουστεί η αλήθεια. Δεν εξυπηρετούν καμιά μικροπολιτική. Δεν έχουν να απολογηθούν σε κανέναν. Δεν έχουν υποχρέωση να χαριστούν σε κανέναν. “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” τα ακούνε εδώ και πολύ καιρό. Έχουν δίκαια αιτήματα και  γι' αυτό βιάστηκαν όλοι να τους συκοφαντήσουν! Οι Υπουργοί και οι διοικήσεις άλλωστε δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά με το δίκιο των εργαζομένων.

Θα είμαστε συνοδοιπόροι και αλληλέγγυοι στον αγώνα σας.


Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου