Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Να αγωνιστούμε ξανά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική!

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλη μια «σκληρή διαπραγμάτευση» βρίσκεται σε εξέλιξη! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παλεύει να πείσει τον λαό για τους επιτυχημένους χειρισμούς της και τις ημέρες ανάπτυξης που έρχονται. Ωστόσο, τα μέτρα τα οποία συζητούνται αυτήν την στιγμή μεταξύ κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ έρχονται να ευνοήσουν αποκλειστικά το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ – ΕΕ – Γερμανία) στην χώρα. Παρόλα τα συστηματικά ψέματα που ακούγονται καθημερινά στις τηλεοράσεις πρόκειται για σκληρά μέτρα τα οποία που θα πλήξουν άμεσα το λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Από ότι φαίνεται το μόνο καλό χαρτί που η κυβέρνηση έχει στα χέρια της είναι η ικανότητα της να κρατάει τον λαό στη γωνία και να εφαρμόζει την πολιτική της χωρίς αντιδράσεις. Η περιβόητη «συμφωνία με τους θεσμούς» φαίνεται να καθυστερεί όχι γιατί η ελληνική πλευρά βάζει κάποιου είδους κόντρα αλλά γιατί ΕΕ- ΔΝΤ διαφωνούν ανοιχτά για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μια πολύ πιθανή καταληκτική ημερομηνία φαίνεται να είναι στις 20/3 με την συνεδρίαση του Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν: δραστικές μειώσεις στις συντάξεις που θα φτάνουν εως και 35 %, κάτι που σημαίνει ότι πολλές συντάξεις θα καταλήξουν να είναι απλώς επιδόματα και τίποτα παραπάνω. Μείωση του αφορολόγητου (ακούγεται γύρω στις 5600) , με άλλα λόγια αν το υπολογίσει κανείς θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για χάσινο ενός μισθού ετησίως τουλάχιστον! Όπου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του ΕΦΚΑ, η ετήσια μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.  Ακόμη συζητιέται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει χτυπήσει κόκκινο ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες όπου φτάνει πάνω από 50% και βέβαια για να περάσουν όλα τα παραπάνω επιβάλλεται η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με πρωταρχικό στόχο το διακίωμα στην απεργία (οι αποφάσεις για απεργία θα παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία δηλ 50%+1). Με άλλα λόγια δημιουργούν συνθήκες ώστε να είναι αδύνατο να καλεστούν  απεργίες λαμβάνοντας υπόψιν και την κατάσταση του κινήματος τα τελευταία χρόνια.

Εν τέλει πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που στοχεύει η κάθε μεριά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά μέσα από την διαπραγμάτευση κάποιες ρυθμίσεις σε σχέση με το χρέος και την οικονομία ώστε να μπορέσει να πάρει μπρος η οικονομία και να εξασφαλίσει παραπάνω κέρδη η αστική τάξη. Η Γερμανία θέλει να σιγουρέψει την ροη κεφαλαίων προς αυτήν και να εξασφαλίσει την συνοχή της ΕΕ με τα τόσα πολλά προβλήματα. Οι  ΗΠΑ επιθυμούν  την σταθερότητα μια χώρας στήριγμα για τα συμφέροντα και τους πολέμους που διεξάγει στην περιοχή (Ανατολική μεσόγειος, Σύρια). Το μεγάλο ερώτημα είναι το που θα πρέπει να στοχεύσει η πλευράς της νεολαίας και των εργαζομένων.

Είναι ξεκάθαρο πως τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην πλήρη φτωχοποίηση του λαού. Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να ξεσηκωθούν και να αντισταθούν ενάντια στη νέα αυτή λαίλαπα. Γνωρίζουμε ότι η συγκυρία και οι συσχτισμοί είναι αρνητικοί, γι’ αυτό η οργάνωση και ο αγώνας σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων καλεί κάθε νεολαίο να συμβάλει με τις δυνάμεις του σε αυτόν τον αγώμα. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τους νικήσουμε.
  •    Όχι στα νέα μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό και φορολογικό!
  •  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
  • Ανατροπή της πολιτικής ΕΕ, ΔΝΤ κεφαλαίου και κυβέρνησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου